Westinghouse Memorial (part 2)

Almost no one ventures behind the Westinghouse Memorial, but a special reward awaits those who do. Instead of a blank wall, we find reliefs as detailed as the ones in front. We can see the backs of the standing figures, and the leafy ornament that surrounds the figures and the panels turns out to arise very logically from tree trunks in the rear. Since the effect from the front would be the same if the rear were blank, there seems to be no real reason for having gone to this much trouble—except that knowing what’s behind changes our perception of the front. The front view has a kind of aesthetic truth that it would not have if the ornament did not have its logical foundation in the rear.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s